Wednesday, August 27, 2014

sebab aku rasa aku dah penat sangat..
sebab aku rasa aku dah jauh dari landasan..
 i should stop now.

i miss the old me ;'(

Wednesday, August 6, 2014

Setiap yang hidup pasti akan mati

Assalamualaikum wbt.

Seawal subuh family aku dapat call dari kampung dan gerak hati aku memang dah agak sesuatu yang buruk telah berlaku.Biasanya kalau dapat call pada waktu yang pelik2 contohnya awal pagi,tengah malam mesti berkaitan dengan sesuatu yang aku rasa tak enak di hati.Sebak rasanya bila mak aku bagitau yang atuk sebelah rumah nenek aku telah kembali pada penciptaNYA.walaupun bukan saudara terdekat tapi anak atuk tu is cikgu aku masa sekolah rendah dan dulu waktu aku kecil,kitorang tak pernah missed raya rumah atuk tu sebab atas dasar dah anggap macam saudara sendiri.sebak memang sebak...

Baru-baru ni waktu rasa kedua kitorang sempat visit atuk tu sebab nenek aku cakap atuk sakit.Masa melawat tu ya Allah,sakit dada tahan sebak taknak menangis.bawak lagi orang yang cengeng macam aku ni.Aku boleh bayangkan nenek tu cakap fizikal atuk tu waktu muda,kuat dan cergas.Bila dah sakit hanya mampu terbaring atas katil mengharap pertolongan keluarga.nak beribadah pun terbatas.

memang terbukti dengan diri aku sendiri hidup penuh dengan dosa & benda lagha.Aku ni kalau mati tiba-tiba,memang amal apa je yang aku bawak,takkan nak tunjukkan benda yang cikai depan tuhan kan.ada fikiran matang,ada akal tapi tak digunakan dengan baik.sebab tu aku selalu mind-set diri aku yang hidup aku ni tak banyak pahala,hamba yang banyak dosa so that kita ada sebab kenapa kita tak boleh riak,takabbur,bongkak, depan orang lain.Doa nak masuk syurga tapi perbuatan kau satu apa tak tunjuk yang kau ni ciri2 ahli syurga.Lebihkan benda dunia dari benda akhirat yang kekal tu...

Aku takut sangat kalau dosa-dosa selama 22 tahun aku tuhan kumpul bagi balasan pada rumahtangga aku nanti takpun untuk seksaan dalam kubur dan sewaktu di padang mahsyar..allahu.

Thursday, July 24, 2014

sabr 1

Assalamualaikum wbt.

The best way for me handle my anger towards someone is by biarrkan ajelaaahh.malas nak serabutkan kepala bergaduh bagai.penat tahu tak nak fikir idea nak bidas apa yg pihak satu lagi cakap.lagi satu bukan cara aku nak cari pasal kalau mmg salah aku okay fine aku minta maaf,or if bukan salah aku and kau nak sangat menang,okay im sorry.ego aku taklah setinggi bintang di angkasa or sedalam lautan badai melanda *over* KECUALI kalau aku rasa someone tu memang dah melampau,memang direct aku bagi terus.kan senang.dari cakap-cakap belakang.

which one would you prefer?

entah,alhamdulillah sepanjang hidup aku tuhan jumpakan aku dengan org yang tak banyak kerenah,ada tahap kesabaran yang tinggi esp my friends and yang penting most of them having 'biarrkan ajelahhh' perangai mcm aku hahahaha.so senang,simple as A,B,C. malaslaah nak jadi jenis org yang cepaat terasaa ni even aku tahu sejak azali lagi aku ni jenis yang sensitif.lama-lama sendiri fikir matang lah kan.kadang2 aku ni pun ada terkasar bahasa and siapa tahu ada yg pernah terasa dengan words aku.kifarah dosa mungkin.

so,let us live our lives without a doubt ! yeayyy

bye

Friday, July 18, 2014

Be positive 1

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah syukur Allah swt still allow me to feel the 10 last night ramadhan and i believe all muslims wait in anticipation to get laylatul qadr besides reward and bless from HIM.amin

and lets together #pray4gaza #pray4mh17#pray4allmuslimsfromallovertheworld ameen.
*******************************************************************************

Ehem,makanya pada malam yang sunyi+angin sepoi sepoi bahasa ni out of sudden aku terasa rajin nak menaip sebab mata tak rasa mengantuk and terinspired after menonton sebuah drama from tv al-hijrah.you know bila bosan takde kerja nanti datanglah benda mengarut dalam kepala ni so daripada biarkan diri dari buat benda lagha better ambil remote then bukak channel yg bermanfaat.okay back to my point.

tbh,aku suka sangat eja since her first appearance dalam reality show roda impian * betul ke ni?*alaa yang trademark saya putar halim ! haha curlass kau jah ingat lagi padahal dah berapa tahun lepas show ni.time tu eja jadi model tolong pusing word box then mula dari tu aku aim si eja ni *ayat mcm gangster blaah blaah*okay apa kena mengena eja dengan drama inspired kan.sebab mostly drama yang eja berlakon aku sukaa esp seputeh qaseh ramadhan, tak silap cerita tu main time bulan ramadhan.tersedu-sedu anak beranak depan tv dengan mak aku sebab seriouslah sedih sangat.dah tu tambah lagi lagu background 'bagaikan melukut di tepi gantang..begitulah juaa..'haha yang tak boleh blah everytime kalau aku terasa dengan someone or sedih or merajuk,cepat-cepat bukak lagu tu,nak fefeeling eja lah kononnya,kononlah kaan apa entah taksub bebenor aku ni hahaha*tampar pipi*.Then tadi bukak tv tengok satu drama tajuk pujaan hatiku.cerita tentang dua isteri yang selalu merungut bout problem suami masing2 and at the same time diorang jeleous dengan life aisyah which is one of their officemate sebab aisyah ni selalu senyum and diorang ni peliklah takkan rumahtangga si aisyah ni tak bergolak langsung..dah namanya perempuan kan,tepi kain org pun boleh jadi isu.

So one day diorang sembahyang berjemaah  bersama then si dua isteri ni mengadu lah pada aisyah bout masalah rumah tangga diorang tu.Aisyah which is lakonan eja ni pun tersenyum sambil bagi advice pada si isteri ni untuk stay positive and sentiasa bersabar dalam rumahtangga,takkan ada rumah tangga yang tak bergolak and it depends on us how to handle.From that moment diorang pun muhasabah then cuba baiki problem masing2,and diorang realize that problem datang dari diorang sendiri.which is si A gaduh dengan suami sebab si A ni selalu kena tegur sebab tak jaga kebajikan rumah & suka bershopping * opps terasa ai hahaha* and si B ni ni jenis suka borong cosmetic and obses dgn produk kecantikan. and they changed slowly.

My points from this drama is to stay positive in terms of dalam menerima pandangan & teguran dari orang.Tak semua orang suka ditegur sebab mereka rasa maruah seperti dipijakpijak.and yang menegur pun ada batas2 dia kena follow so that tak mengaibkan orang yang ditegur.contohnya janganlah tegur di public sampai memalukan that person. Then sikit2 aku belajar cara nak handle rumah tangga *ececeeeeeh haha*.Secara jujurnya, SABAR, KEPERCAYAAN, BERTANGGUNGJAWAB ,TOLERANSI sangat penting ya dalam rumahtangga. Contohlah kalau kau ditakdirkan berkahwin dengan askar, contohh okay contoh, dah memang husband kau somehow akan dihantar berkursus selama 3,4,6 month or 1 year,dari sinilah akan ditest kesabaran kau tahap berapa nak handle routine life sorang2,to be independant lagi-lagi kalau kau pregnant pulak time kena tinggal..hmm bolehlah prepare mentally physically siap2.Kalau akulah kan..hmm entahlah tak tahulah nak cakap mcm mana sebab tak rasa lagi kan.Same goes to kepercayaan kau to each other,dah namanya long-distance relationship hmmph trust is the main issue and so on.

Actually banyak je points aku nak cakap tapi kau tengok haa ape mengarut post aku ni nak cakap pasal spread positive vibes sebenarnya,dah merapu sampai cerita eja laah,melukut di tepi gantang laah, terlangkup laah yada yada yadaa~ahh spoill betul.

Okaylah harus bangun awal pagi esok nak sediakan sahur untuk anak beranak,see yaa night (:

Assalamualaikum





Wednesday, July 2, 2014

Books

Assalamualaikum wbt.

Somehow the best thing untuk aku lupakan perkara yang aku taknak ingat sangat or to distract me is by reading books.Tak kisahlah buku tu dah berapa juta kali belek,buku sekolah,buku teks asalkan buku.also by reading catchy articles from internet.That's why aku prefer orang bagi hadiah in terms of books instead of foods etc.That feeling when kau rasa teruja sampai nak terlompat tembus bumbung 100 tingkat *too hiperbola* bila nampak bookstores esp non-fiction section for novels.lagilagi dkt bbw.asdfghjkl sangat hahaha.So one of my resolution is bila dah kerja nanti aku nak design rumah aku penuh dengan rak-rak buku takpun make a room full of books.


can't wait (;